Egy lakiteleki, aki a II. világháborúban bejárta Európát

cs-kovacs-jozsefA napokban emlékezett az ország a 2. magyar hadsereg doni tragédiájának 70. évfordulójára. A Lakiteleki Újság az 1990-es évek elején több világháborús visszaemlékezést is közölt. Az alábbiakban Csontos Kovács József magántörténelmét ismertetjük, aki ugyan a Don-kanyarban nem harcolt, viszont katonaként, majd hadifogolyként bejárta a háború következtében Európát: Dániától a Szovjetunióig.


"Csontos Kovács József magántörténelme

1932-ben születtem. A családunk szentkirályi származású. Édesapámék hatan voltak testvérek, mi hárman vagyunk. Nagyszüleimre alig emlékszem. Nagyapám harcolt az első háborúban. Orosz fogságba esett, éveket töltött Taskentben meg Szamarkandban. 1953-ig 25 holdon gazdálkodtunk, aztán elvették tőlünk a földet.

A II. háború kitörésekor csak 16 éves voltam. 44-ben kellett bevonulnom. Kecskemétről Mindszentre vittek minket lövészárkot ásni. Ahogy jött nyugat felé a front, úgy vonultunk mi is. Katonaruhát csak Alapon kaptunk, november 1-jén. 45 januárjában már Ausztriában meneteltünk. Guntersdorfból vonattal vittek tovább, Dániába kerültünk. Edbjergből Nyborgba irányítottak bennünket. A Koppenhága és Korzör közötti vasutat biztosítottuk. Aztán a németek lefegyvereztek, mert megbízhatatlannak tartottak minket. Koppenhágába, majd Bornholm szigetére kerültünk. Repülőteret kellett volna építenünk, de nem jutott rá idő. A kapituláció után a szigeten még nem adták meg magukat az ottani német katonák. Lőtték az orosz felderítő gépeket, erre az oroszok bombázni kezdték a szigetet. Mi is mentünk tüzet oltani. Élelmet a dán civilektől kaptunk. Azok csak a németeket nem szerették, mi jól megvoltunk velük.

2013-01-18 3 kicsi
Nagyobb képért kattintson ide. (Forrás: Lakiteleki Újság)

Másnap jöttek az oroszok. 42 halászhajóval szállítottak át bennünket Kolbergbe. Innen Graudezbe hajtottak minket, ott volt a gyűjtőtábor. Itt szárított répacsíkot főztek nekünk. Sokan kaptak vérhast tőle. Volt tífuszos is elég, naponta sokan haltak meg. Végül 2000 magyart vonatra raktak, hogy mehetünk haza. Rettenetesen boldogok voltunk egészen addig, míg egy városban másik vagonba nem kellett átszállni. Rögtön láttuk, hogy azok szélesebb vágányon állnak. Vittek bennünket Oroszországba. Moszkva közelébe kerültünk. Minden nap a Kreml mellett vittek minket hajót rakni a Moszkva folyóhoz. Aztán egy üveggyárban dolgoztunk.

1946-ban kerültünk Kurszkba. Itt erdőt irtottunk. Karácsonykor cukorrépából csináltunk díszt a fenyőfára.

1947 áprilisától novemberéig lőszer raktárat építettünk Vlagyimirban egy erdőben. Végig sátorban laktunk, szinte minden nap esett az eső.

1948-ban kerültünk Gorlovkába. Mikor új helyre vittek bennünket, mindig rendesebb ruhát kaptunk, s azt mondták, hogy haza megyünk. Végül már el sem hittük nekik. Itt Gorlovkában lebetegedtem, májusig voltam kórházban. Föltápláltak, de hamarosan megint legyengültem, mert kőtörőgéphez tettek. Végül tizedmagammal krumpliőr lettem, 42 hektárt őriztünk.

Októberben elterjedt a hír, hogy jöhetünk haza. Nem hittük el. Egészen addig kételkedtünk, míg Záhonynál magyar földre nem léptünk. Debrecenbe vittem minket, 1948. mindszent napján értem haza Lakitelekre. Négy évet és három hónapot voltam távol itthonról.

Lejegyezte: Olajos István

Lakiteleki Újság
1990. február"


A Lakitelekma.hu ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket, hogy értesülhess friss híreinkről!

A hozzászóláshoz regisztráció szükséges

Névnap

Ma 2015. március 29., vasárnap, Auguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.

A Laki Konyha ajánlata

laki-konyha

 Akció /péntek/

máglyarakás
180 Ft/db


Aktuális heti étlap (III.16-22.)

Várjuk rendeléseiket!

Képgaléria

Programnaptár

Március
H K Sz Cs P Szo V
23 24 25 26 27 28 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Időjárás

Iskolazöldítés

logo130Iskolazöldítés és kapcsolódó szemléletformálás Lakiteleken