Keresés

 

facebookLike

 

katolikus


 

Hirdetés

Hirdetés
Hiba
  • Your server has Suhosin loaded. Please follow this tutorial.

Felföldi Zoltán nyílt levele a történelmi egyházak vezetőihez

trianon-terkepFelföldi Zoltán polgármester nyílt levelet juttatott el a három magyar történelmi egyház vezetőjéhez. Az Erdő Péter bíboros, Bölcskei Gusztáv református püspök és Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök részére címzett levélben a polgármester nemtetszését fejezte ki amiatt, hogy a három egyházi vezető közös közleményében azt írta, nem harangoznak a templomok június 4-én a trianoni békeszerződés emléknapján.

 

Dr. Erdő Péter, bíboros
Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke
1014 Budapest, Uri u. 62.sz.

Dr. Bölcskei Gusztáv, püspök
Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Debrecen, Kálvin tér 17.sz.

Dr. Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház
elnök-püspöke
Budapest, Üllői u. 24. sz.


Főtisztelendő Bíboros Úr!
Főtiszteletű és Főtisztelendő Püspök Urak!

Bevallom, nem vagyok a különböző egyházak liturgiájában járatos, csupán egy római katolikus hitű, magyar ember. Emellett egy település polgármestere. Egy olyan településé – Lakiteleké – amelynek polgárai a tavalyi évben fél árbocra eresztett Országzászlót állítottak, valamint felállították az Emlékezés Harangját. Az Emlékezés Harangja Lakiteleken minden délután fél öt órakor, a trianoni békediktátum aláírásának időpontjában egy perces harangzúgással emlékeztet bennünket Magyarország halálára, és egyben hirdeti a feltámadásba vetett reményünket.

Keresztény magyar emberként mély döbbenettel olvastam Magyarország 3 történelmi egyháza – közöttük az én egyházam – vezetőjének levelét, mely szerint nem zúgnak június 4-én a templomi harangok a megemlékezések részeként. Nem tudtam, hogy templomi harangok – ahogyan az a levélben szerepel – csak „istentiszteleti alkalmakkor, illetve az egyház liturgikus rendjéhez kapcsolódva szólnak.” Most sem tudom, valóban így van-e ez. Csak azt tudom, hogy nagy veszély idején félreverik a templomi harangokat. És hogy ha kell, ágyút is lehet belőlük önteni. És hogy 1920. június 4-én délelőtt, két órán át zúgtak a harangok a maradék Magyarország teljes területén. És hogy 1940. szeptember 11-én a magyar honvédek a Szent-Mihály templom harangjainak zúgása közepette vonultak be Kolozsvárra. És hogy 1990. június 4-én Székelyudvarhely valamennyi magyar templomában 10 percen át zúgtak a harangok a békediktátum aláírásának időpontjában.

A levelet olvasva csak ültem a számítógép monitorja előtt, fél órával a lakiteleki Trianon megemlékezés előtt. Bevallom, elkapott az indulat. Ugyanazt éreztem, mint amikor 2004. december 5. előtt Gyurcsány Ferenc érvelését hallgattam arról, hogy miért kell nemmel szavazni azon a bizonyos népszavazáson. Önmagában logikus, koherens érvelés. Mégis elfogadhatatlan. Ha másért nem, hát azért, mert a trianoni harangok szólnak/szólnának mindazokért, akik élete – közvetlenül, vagy közvetve – a békediktátum következtében tört derékba. A szülőföldjükről elüldözöttekért. A békediktátum következtében kirobbant második világháború áldozataiért. Az elhurcolt zsidókért. A baltával lefejezett székelyekért. A több tízezer, kiirtott délvidéki magyarért. A szintén több tízezer, elhurcolt és elpusztított kárpátaljai magyar férfiért. A kitelepített felvidéki magyarokért. A történelmi egyházak tagjaiért. És a magyar történelmi egyházak válasza, mintha csak egy áramszolgáltató, vagy egy telefontársaság hivatalos levelét olvasnánk: „Kérésének sajnos nem áll módunkban eleget tenni”, „válaszunk elfogadását kérve”, etc.

Bár a válasz nem nekem szólt, de római katolikus magyarként engem is érintett. És csak azért ragadtam tollat, hogy a legmélyebb tisztelet mellett hangot adjak annak, hogy számomra, mint érintett számára, ez a válasz nem elfogadható.

A magyar feltámadásba vetett reménnyel és a legmélyebb tisztelettel üdvözli Önöket:


Felföldi Zoltán
Lakitelek polgármestere 

 

Lakitelek, 2012. június 4.

 

2012-06-05 2 kicsi

Nagyobb méretben

2012-06-05 3 kicsi

Nagyobb méretben

lakitelekma.hu

 

Hozzászólások  

 
-5 #3 Czinege Edit 2012-06-10 18:56
A június 4-i lakiteleki ünnepségen ott voltam én is a Templom téren - egy maroknyi emlékezővel együtt. Megható, visszafogott emlékezés volt a gyásznapon. Ez a nap a MAGYAR EMBERNEK gyásznap. GYÁSZNAP még akkor is, ha 92 esztendő telt el "azóta". Olyan tragédia napja volt az Trianonban 1920. június 4-én délután fél 5-kor, melynek a sebei soha be nem gyógyulnak. Még akkor sem, ha vannak, akik folyton és folyamatosan azt hangoztatják, hogy „nem kell már ezzel foglalkozni, hagyjuk már ezt az egészet, minek kell már TRIANONOZNI!”
Nem, ezt nem lehet hagyni! Sem most, sem máskor! Soha!
Engedtessék már meg, hogy legalább hadd emlékezzünk már meg mi arról, ami fáj! Akik fájnak! Az elszakított országrészek, az ott élő magyar emberek, akiknek a fájdalma még ma is élő! Még ma is sírnak a határon túlra rekedt testvéreink! Akiket idegenként vernek a saját hazájukban, ha egyeseknek úri kedve úgy szottyan… Egy kétharmadát vesztett, megcsonkított ország népe soha nem feledheti el azt, amit tettek vele! Egyetlen egy országot sem büntettek meg annyira a háborút követő "békediktátummal ", mint minket, a magyarokat, a hazánkat. Sunyi módon, hazaárulókkal, hazugságokkal – idegen nagyhatalmi döntéssel!
Sértő, ha bárki ezt a fájdalmat megkérdőjelezi, tudatlanul gúnyolódik vele, velünk! Aki nem érzi át ezt, az sokkal jobb lenne, ha inkább csak hallgatna… A gyászoló ember fájdalmát nincs joga senkinek sem megkérdőjelezni ! Sokan vagyunk, akik a többi magyar testvérünk helyett is gyászolunk. Azok helyett, akik vagy nem tanulták meg, vagy nem értik, mi is történt ott, akkor…
Tavaly óta nálunk a Templom parkban mindennap emlékeztet erre a gyászos eseményre az EMLÉKEZÉS HARANGJÁNAK megkonduló hangja. Ha csak egy pillanatra is, de gondolunk a nemzettársainkr a, a hazánkra…
Felföldi Zoltán polgármester úr levelét egy kicsit sem tartom túlzásnak. Sőt, egyetértek vele. Sajnálom, hogy a másként gondolkodók gúnyt űznek belőle…
Egy versidézettel szeretném igazolni, hogy a harangzúgás igenis az egekig ér…. S ha gondolja, a Kormorán együttes zenei aláfestésével hallgassa, hiszen az ő daluk!

Ne késsetek harangok, siessetek csatába,
Isten tornyából szálljatok a szegény föld sarába.
Segíts harang dörögni, nyelved így megmarad,
most majd ágyú dörgi elimádságodat.

Templom lett az égbolt, csaták tere benne
a szabadság oltárához ágyúk térdepelnek.
Nem lesz üres a tornyod ne félj harang, ne félj.
Szívünk ott fenn dobban egy még szebb tornyodért.

Szabadság lesz a tornyod ne félj harang, ne félj.
Add hát kölcsön nyelved Dörgéssel beszélj.
Úgy élünk tovább, ha most mind meghalunk,
a szabadság istenéhez ágyúkkal imádkozunk.

Álmodtam az éjjel, puszta lett a világ.
Százezernyi sírhantra nem került virág.
Álmodtam, hogy hős anyák fiúkat siratták,
s tiltva volt az ünnep is, mikor győzött a szabadság.

Győzni fogunk ha itt már seregben ágyú áll.
Az obsitos harang is egyszer Tornyába visszaszáll.
Elfeledjük majd lassan a harcot, vérözönt,
a béke minden ágyút haranggá visszaönt.
 
 
-4 #2 Czinege Edit 2012-06-10 18:47
http://www.youtube.com/watch?v=ANVPX596pJE
 
 
+1 #1 fárao 2012-06-07 21:43
Nevetséges! Erre mi szükség volt?
 

A hozzászóláshoz regisztráció szükséges

Névnap

Ma 2020. május 26., kedd, Fülöp és Evelin napja van. Holnap Hella napja lesz.

Lakitelek Népfőiskola

Időjárás

Hír beküldése

Ha van egy friss, vagy érdekes híre, információja, küldje el nekünk ide kattintva!