Keresés

 

facebookLike

 

katolikus


 

Hirdetés

Hirdetés

Megszavazták: Lakiteleki Közösségi Tér lesz a Művház új neve

muvhaz-petofiCsütörtök délután tárgyalta a képviselő-testület a lakiteleki Petőfi Sándor Művelődési Ház elnevezésének változtatását. Az eredeti javaslat módosítása után a képviselők 5 igen és 2 tartózkodás mellett úgy döntöttek, hogy az idén 55 éves épület neve mostantól Lakiteleki Közösségi Tér lesz.Mint ismert, Dékány Zoltánné önkormányzati képviselő előkészítésében arra tett javaslatot Kiss Anita polgármester, hogy az 1963-ban átadott művelődési ház nevének rendezése történjen meg, mivel az önálló intézmény 1995-ben megszűnt, és azóta nincs egyértelmű neve.

„Tekintettel arra, hogy az épület jelenleg is közösségi színtérként van működtetve, többnyire a település közösségei, civil szervezetei használják, javaslom Közösségi Ház névre történő elnevezését az épület 55 éves fennállása tiszteletére” – tartalmazta az előterjesztés.

A képviselő-testületi ülésen Dékány Zoltánné kiegészítette a javaslatot. Egy nyári EMMI rendelet indokolja a felülvizsgálatot, ami magasabb követelményeket ír elő a fenntartók számára. Ilyen például, hogy a művelődési házak vezetését szakmai végzettséghez kötik. A bizottsági ülésen a képviselő azzal a módosítással élt, hogy az eredetileg javasolt „Közösségi Ház” helyett „Lakiteleki Közösségi Tér” elnevezést fogadja el a testület.

A Petőfi Sándor névvel kapcsolatban elmondta: semmi gondja Petőfivel, azonban előnyösebb, ha olyan neve van egy szakterületnek, ami egyedi, egyedülálló, nem olyan, amiből sok van. Lakitelekből csak egy van, ezért jobb a „Lakiteleki” elnevezés – tette hozzá Dékány Zoltánné, aki reagált a közösségi médiában megjelent bejegyzésekre is. Mint mondta, megdöbbentette, hogy sokan meglepődnek, mintha most szűnne meg a „Petőfi Sándor Művelődési Ház”, az már 1995 óta nincs, azóta közösségi térként működik. Akkor senki nem indított szavazást, nem tiltakozott ellene.

Mihalik Tibor képviselő szerint volt vita a képviselők között az elnevezésről, azonban nevet kell adni az épületnek, mivel 1995 óta „neve sincs művelődési ház” működik Lakiteleken.

Bende László képviselő is helytelenítette a közösségi oldalakon zajló megnyilvánulásokat. Az előterjesztéshez hozzátette: nem biztos, hogy egy Lakitelek nagyságú településen ma, az internet korában kell művelődési ház, de közösségi tér igen, és kötelessége a testületnek a jogszabályokat követni.

A vitához hozzászólt Tóth Sándor Zoltán, a Művelődési Ház egykori vezetője is. Elmondta, az előterjesztés nem tartalmazza a jogszabályi hivatkozásokat, és nem szól arról sem, hogy a jövőben közösségi térként milyen személyi és tárgyi feltételekkel működik majd tovább a művház. Azt is elmondta, a nyári EMMI rendelet 2020-ra írja elő a feltételek teljesítését, így szerinte nem indokolt sietni a mostani elfogadással, elegáns lenne, ha arról 2019-ben a következő képviselő-testület döntene. Hozzátette: Petőfi Sándor Művelődési Házként ünnepelték 2003-ban az épület 40. és 2013-ban az 50. évfordulóját is. Tóth Sándor Zoltán hozzászólására Dékány Zoltánné a volt művelődési ház vezető magánéletét felemlegetően reagált.

Kiss Anita polgármester szerint a szájhagyomány várhatóan továbbra is művelődési háznak fogja hívni az épületet, ettől függetlenül, a jelenlegi képviselő-testületre nem jellemző a Pató Pál úr hozzáállás, ha tudomásukra jut egy változás, arra reagálnak.

Szentirmay Tamás alpolgármester szerint nem az a lényeg, mi lesz az épület neve, sokkal inkább az a fontos, milyen tartalom lesz benne. Ehhez csatlakozott Csikós Mihály képviselő is, hozzátéve, 1995-ben nem volt még közösségi média, nem volt ilyen mértékű csámcsogás sem.

A napirend tárgyalásának végén Kiss Anita polgármester szavasára bocsátotta a módosított javaslatot, mely 5 igen és 2 tartózkodó szavazattal elfogadásra került. E szerint a Petőfi Sándor Művelődési Ház neve ezen túl Lakiteleki Közösségi Tér lesz. Úgy tudjuk, a javaslatot Bende László és Mihalik Tibor képviselők nem támogatták, tartózkodtak.


lakitelekma.hu


A Lakitelekma.hu ott van a Facebookon is! Klikkelj ideés lájkolj minket, hogy értesülhess friss híreinkről!

A hozzászóláshoz regisztráció szükséges

Névnap

Ma 2019. május 25., szombat, Orbán napja van. Holnap Fülöp és Evelin napja lesz.

Lakitelek Népfőiskola

Időjárás

Hír beküldése

Ha van egy friss, vagy érdekes híre, információja, küldje el nekünk ide kattintva!