Keresés

Hirdetés

Hirdetés

Lakossági apró

  • Keresek beugrós és kisegítői állást Lakitelken.. Hívjon bizalommal :06 70/3283309 Kérésre fényképes ...

    további hirdetések...

 

facebookLike

 

katolikus


Hír beküldése

Ha van egy friss, vagy érdekes híre, információja, küldje el nekünk ide kattintva!

Lakitelek, ahol mindig a jobboldal nyeri a parlamenti választást + térkép

2018-04-11-01Az Index.hu megnézte, mik a jobboldal legbiztosabb bástyái. Míg a baloldal alig három településen maradt veretlen 1990 óta, Magyarországon 300-nál is több olyan település található, ahol a rendszerváltás óta mindig magukat jobboldaliként meghatározó pártok nyertek az MDF-től a kisgazdákon és a Fideszen át a Jobbikig. Lakitelek is ebbe a körbe tartozik.


Azt néztük meg, hogy hol nyertek mind a hét, 1990 és 2014 közötti választáson a magukat baloldaliként definiáló pártok.

300-nál is több, de majdnem mind kistelepülés, döntő többségében kisebb-nagyobb falvak. Ezen a térképen a 3000 fősnél nagyobb örök jobbos településeket tüntettük fel a közigazgatási határaik között.

Bár nem gondoljuk komolyan, hogy éppen 2018-ban fog megszakadni ez a sorozat, azért nem árt megjegyezni, hogy a legnagyobb ilyen város éppen az a Hódmezővásárhely, ahol alig néhány hete a Fidesz jelöltje váratlan vereséget szenvedett az összellenzéki támogatottságú Márky-Zaytól – tudjuk persze, hogy ott speciális körülmények voltak és polgármester-választás, de azért arra intő jel lehet, hogy időnként a biztosnak hitt bástyák is leomlanak.

Mindig a jobboldalra szavazott Varga Mihály és Fazekas rovarmentesítő Sándor agrárminiszter városa, Karcag is, nem beszélve a jobboldal szimbolikus erősségéről, Lakitelekről, ahol Lezsák sátrában a „népi értelmiség” 1988-ban megalapította az MDF-et. (Bár Lakiteleken is jelen volt/van a Márky-Zay Péter-féle jelenség.)

2018-04-11-02

Tájegységek szerint két dolog ütközik ki: a jobboldal hagyományosan erős támogatottsága Pest megyében, a tágabb budapesti agglomerációban; ez már a két világháború között is létező jelenség volt, a rendszerváltás után pedig a MIÉP is kimagasló eredményeket ért el errefelé. A másik vidék, ahol úgy tűnhet, hogy a jobboldal mindig jól szerepelt, az Alföld, főleg a Duna-Tisza-köze; itt azonban érdemes megjegyezni, hogy ez részben a településstruktúrából következik, hiszen itt közismerten nagyobbak a falvak, mint az aprófalvas Dunántúlon; utóbbin sok olyan kisebb község van, ahol a többség mindig jobboldali pártlistára szavazott, csak éppen erre a térképre nem fértek fel – ilyen a listánkon szereplő legkisebb település, a már csak 25 lelket számláló Zalaköveskút is.


index.hu

A Lakitelekma.hu ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket, hogy értesülhess friss híreinkről!

A hozzászóláshoz regisztráció szükséges

Névnap

Ma 2019. január 16., szerda, Gusztáv napja van. Holnap Antal és Antónia napja lesz.

Lakitelek Népfőiskola

Időjárás